Werkwijze, en voorbeelden

het digitaliseren van handgeschreven bladmuziek

Geschreven muziek is geweldig, maar klinkende muziek is nog beter. Om handgeschreven muziek toegankelijk te maken voor een uitvoering is digitalisatie vrijwel altijd een voorwaarde. En als er partijen nodig zijn bij een partituur komt het op de juiste kennis aan snel en goed werk te leveren.

Marinus Degenkamp levert u topkwaliteit op het gebied van gedrukte muziek. Maar daarnaast kan hij u ook helpen indien u voor een werk een andere bezetting vraagt, of als dit geheel opnieuw gearrangeerd of geïnstrumenteerd moet worden.

En natuurlijk wil hij met alle plezier elke compositieopdracht verzorgen.

 

Hieronder enkele voorbeelden van het digitaliseren van muziek.

voorbeeld 1a: 3 karakterstukken op. 25 van Izaak Houck (handschrift)

Het digitaliseren van handgeschreven muziek verloopt vlekkeloos, zowel bij moderne partituren als bij bijvoorbeeld dit meer dan 100 jaar oud werk van de Deventer componist Izaak Houck. Ook als de bladmuziek beschadigd is kan dit in de meeste gevallen verantwoord gereconstrueerd worden.

voorbeeld 1b: 3 karakterstukken op. 25 van Izaak Houck (moderne druk)

Het handgeschreven werk is hier omgezet in een nette druk en wordt samen met een losse cello-partij geleverd. Klaar voor de uitvoering!

voorbeeld 2a: Pentagram partituur

Dit opdrachtwerk uit 2010 voor 10 blazers laat een mooie standaard-opmaak zien.

De afzonderlijke instrumenten staan duidelijk gegroepeerd zodat alles goed leesbaar is.

voorbeeld 2b: Pentagram hoornpartij

Hier de losse hoornpartij in F. De muziek is altijd goed leesbaar en heeft logische omslagpunten. Desgewenst kan de muziek zonder probleem in een andere transpositie geplaatst worden (bijvoorbeeld in Es).

voorbeeld 3a: het arrangeren van Pentagram deel 3

Het derde deel van Pentagram bleek bijzonder geschikt voor strijkorkest. Hier eerst de originele versie voor 10 blazers.

voorbeeld 3b: het arrangeren van Pentagram deel 3

Tot slot hier hetzelfde stuk, maar nu de versie voor strijkorkest.